lördag 31 mars 2012

Löfte om våren .

Ja visst kan man väl kalla dessa små underbara vackra blåsippor just ett löfte om varmare tider  . Man känner en sorts lycka år efter år då man ser dem första gången för säsongen .

söndag 18 mars 2012

Hembygdsgården Kämpens i Bollnäs .

Har hittat till Bollnäs vackra gamla hembygdsgård 15 mars 2012, tyvärr så har jag oftast bara åkt igenom Bollnäs , men nu fått några tillfällen i vinter att stanna upp och utforska lite i dess omgivningar .
Det som mest fascinerade mig är att denna gård ligger på ursprunglig plats och är ändå från 1500 -talet .Lägger ut en länk till sidan som jag hittade om denna vackra gård .
http://www.hembygd.se/index.asp?Lev=18374Ja som ni ser så älskar jag att dokumentera det "det lilla" men det är väl detaljerna som gör bilden , eller hur :)

Nästan så att man får känslan då man kikar in att mötas av synen av den gamla kvinnan med det vita hucklet som sitter vid det gamla vackra köksbordet och pysslar med något med sina värkbrutna krokiga fingrarna , ja det är sådant som bara kommer upp då man går här och tyst filosoferar och ser alla gamla vackra ting .


Allt som du rör vid på din levnadstid kommer alltid att ha ditt avtryck i minnet , ja nu nu försökte jag mig på lite poesi som dock inte är min starka sida :) , men det är lätt att man blir påverkad i sådana här miljöer om man bara är öppen och mottaglig för det gamla och ibland det slitna som gör att det blir vackert i sin sårbarhet .


Ser att duvan åter intaget sin plats på det lilla taket då jag nu lämnar den och Kämpens i Bollnäs , men innan jag lämnar så avslutar jag med en bild på Bollnäs säregna men vackra kyrka som ligger ett stenkast härifrån .


måndag 12 mars 2012

Moviken och Dellensjöarna och dess omgivning .

Hittade dessa foton i mitt fotoarkiv så dom är inte dagsfärska men väljer att visa dem ändå .

 Vyn över Movikens frusna masugn möter mig då jag kommer den lilla slingriga vägen genom skogen från Strömbacka . Och visst håller ni väl med om att det är nått häftigt med dessa gamla "byggnader" som innehåller så många berättelser både med tragik och glädje .

 Lägger ut en berättelse om ett mycke gammalt tragiskt mord i dessa trakter , och då jag är en ättling till den mördade mannen så väljer jag att lägga ut detta .
 http://dellenportalen.se/personer/mordet-i-strombacka-1867/ Och en bit från Masugnen ligger Avholmsberget med den säkert mest fotograferade vyn i bygden över Dellensjöarna .


 Dimman börjar bädda in landskapet .
Vägen upp till Avholmsberget är både brant och smal .
Väljer att lämna Dellenbygden över Norrboån .
 Här möts NorrDellen med SörDellen .


Vänder jag mig om på bron över Norrboån så kan jag njuta av utsikten över Norra Dellen . Den enda man kunde önska är att inte ledningen varit dragen just här då den stör alltihopa men men så är det ledning på bild eller ingen bild alls :)
Kastar en sista blick mot söder innan jag lämnar bron mot min färd längs Dellensjöarna hemåt och ser att nu har den ensamma svanen och vänt kurs mot den trygga vassen kanske

Precis vid brofästet ser jag denna kulle ,närmar mig och läser Fredriks källare 1860 , jag vet inte vad det betyder bara att det väcker ett visst intresse hos mig , jag gogglar och söker då jag kommer hem men jag får fram både det ena och det andra och jag är lika ovetande som när jag började min "sökning" . Så kanske det finns någon därute som läser detta och kan svara mig vad är det för nått , en gammal sägen eller helt enkelt en gammal jordkällare ?

Ja på tal om källare som jag sökte information om men som jag misslyckades med så finns det mycke sägen och mystik just i dessa trakter från gammalt tillbaka . Jag lägger ut en länk där jag hittade både det ena och det andra .
http://www.delsboonline.se/empty_90.html
Står bla om blodsbön (stä blod) , åderlåtning och koppning .

Längtar då jag åter kan sitta här med en kaffekopp och njuta av brisen som kommer från Sördellen .
fredag 2 mars 2012

Forts Växbo , Bollnäs .


De vackra Hälsingegårdarna i Växbo , älskar just fönsterna på detta hus :)


Smal väg till Laviken .
Bollnäs kyrka .

 Bollnäs centrum .
Snoddas tåget :)
 Bollnäs festplats .
Gungan i Bollnäs :)