söndag 25 augusti 2013

Liljor och Liljebaggar

Den lilla röda vackra Liljebaggen som dock inte välkommen gäst i min trädgård .
 Har kollat upp den på nätet och det finns enormt med tips att ta bort den på . Får väl se om jag tröttnar och alla mina vackra liljor åker ut .
 Lägger ut några länkar som jag hittat om baggarna .
http://www.alltomtradgard.se/faktabank/tradgard/tradgardsskotsel/liljebaggar-22237

http://www.odla.nu/artiklar/ute/skadedjur-och-sjukdomar/liljebaggar-1

 Alla mina liljor verkar vara utsatta .


lördag 24 augusti 2013

Galtström .

Eftersom jag även denna sommar "gått på halvfart" så har jag inte hunnit med allt som jag borde , men ibland får man se sanningen i vitögat och acceptera sina begränsningar vad det nu än må vara  . Men nu känner jag att lite av min tidigare inspiration för dels foto börjar komma tillbaka .
Kommer dock inte ihåg vad just denna plats heter , jag skrev upp namnet på min mobil men sen kom jag på att den skulle rensas , sedan det var gjort så hade jag rensat även det som inte skulle raderas ... Så är det någon som vet vart jag varit så berätta gärna :) Vackert är det iallafall .


 Här är iallafall Bagarstugan vid Galtström .
 Om ni vill så kan ni kika på tidigare inlägg som jag lagt in över denna vackra plats .
 Galtströms bruk .
 Tog även några bilder från Lörudden som jag avslutar med .


tisdag 20 augusti 2013

Vit Rallarros .

 Kunde inte låta bli att åka och titta om den vita Rallarosen stod på samma plats  iår också som ifjol . Och jo den stod där så stolt och vacker . Kan inte sticka under stol med att jag tycker den är lite häftig bredvid sina rosa artfränder .

Kärt barn har många namn , jag har hört många benämningar genom åren på den . Men dom vanligaste är nog Rallaros , Mjölke , Mjölkört eller Elemjölka som många säger här på bygden .
 Såg att man kunde köpa frö och odla dessa själv men jag tycker dom är vackrast i det vilda .

lördag 10 augusti 2013

Plötsligt uppenbarade sig skogens konung .

 Precis när jag sagt åt min ungdom att lätta på gasen för nu är det "älgtid" , då ser vi konturen av den vid vägkanten .
 Så vi stannade till och vevade ner rutan då jag såg att den var intresserad av nått på andra sidan vägen .
 Vi hörde en älg som lockade i skogen till vänster samt att jag såg ett till lika stort djur i slyn till höger som jag dock inte fick på bild  .
 Den blev nyfiken på oss så den tog ett steg till ut på vägen . Innan den valde att ansluta sig till sitt sällskap som väntade inne i slyn . Kom en bilist bakifrån som stannade jämnsides med oss och fråga varför vi varnade med varninsljusen , han såg aldrig det stora vackra djuret som stod så tydligt och öppet framför oss på vägen ...  Men ett är säkert ett sådant här djur vill man inte ha på bilen  .

fredag 9 augusti 2013

Luråstornet Älvåsen

Vacker natur på Älvåsen .
Flera vackra myrar passerar man på vägen upp till Luråsen
Synd bara att "Dagmar" varit i farten , så bitvis är det lite tufft att ta sig fram .

Men tur att det fanns en vacker bänk mitt i den jobbigaste uppförsbacken , där man kunde njuta av den ...
vackra milsvida utsikten över dom blånande bergen . 
Tur ändå att min son var med och peppade annars har jag nog stannat här och gett upp "iallafall ett litet tag" .
 Även hyggena var vacker just denna dag tyckte jag , ja jag erkänner det kanske var ett svepskäl av mig bara för att få stanna en liten stund och plocka upp kameran eller ... Fick ju hämta andan iallafall :)
Älvsjön ser så liten ut på avstånd , där har man badat många gånger som barn och ungdom . En del av mitt hjärta har jag nog på Älvåsen hur än det är .

Väldigt vacker terräng , men visst jag erkänner att jag tänkte mer än en gång undra om någon "Nalle" ligger och trycker medans den  betraktar mig och mina ungdomar då vi passerar . Min dotter nämnde detsamma men jag tröstade henne med att hon kunde vara lugn ,för kommer den så klart att den väljer ut den som det är mest på och inte den minsta och benigaste av oss. Ja ursäkta mitt skämt men ja jag är sådan , inget att göra åt :)

 utsikten är magnifik från Älvåsarnas högsta punkt . Nådde Luråstornet efter en svettig promenad med myggoljan i handen , ingen ide att stoppa ner den då den användes flitigt . Dom var många och stora som "mjölkpallar" ja det kändes som dom var så stora iallafall ;)

Luråstornet imponerar och grillplats finns för den som önskar .
Min morfar var med och bytte golvet häruppe någon gång på 60 talet . Han hade sällskap av en granne som frågade min morfar då dom brutit loss dom flesta bräder längst upp
 -  Mår du int bra Erske , så kan du gå ner ...
Men min morfar var dock aldrig höjdrädd men då han tittade på sin granne hade han skiftat färg från solbränd till en betydligt ljusare nyans , så det var nog han som önskat att få gå ner just då .
 Och jag förstår honom fullständigt på den höjden och utan golv . Jag personligen tyckte tornet var vingligt med golv .
Tycker det var fint ordnat inne i raststugan förutom alla "flerbenta" varelser som "lurade" inne i hörnen , men så klart dom hör till i en sådan här "skogsstuga"  .
Självklart måste jag skriva i Gästboken som ligger inne i raststugan .
 Inne i raststugan kan du även göra upp eld
 och koka dig en kopp kaffe , dock är kannan gammal och rostig och även pannan likaså . Men båda hör liksom till i stugan .
Tittade lite extra på den lilla snidade fiolen som hänger i fönstret innan jag stängde dörren till den röda stugan  .
 Tornet ser så liten ut på avstånd , syns på höjden till höger .

Men ett är säkert min medhavda matsäck och kaffe smakade enormt gott till denna utsikt innan vi började vår vandring nedåt