söndag 29 juni 2014

Tannetjärn .

 Bäst jag lägger ut dessa innan snön kommer , känns ärligt som det är höst nu och inte i början på Juli , men men man ska ju inte ge upp om sommaren riktigt än , bara på med fleccetröjan och låta bli och tänka på att man är enormt stelfrusen .

Dom två nedersta bilderna är tagna för ett par veckor sedan och omkring klockan 03;30 .

onsdag 25 juni 2014

Minnen

Minnen kan vara både smärtsamma och ljusa på en och samma gång ...
som då du upptäcker efter alla år att det fortfarande är öppet men ändå föralltid låst ...
minnet skär i dig som den sista glasskärvan som vägrar släppa sitt grepp ...
likadant som dom två gamla tvingarna som suttit i åratal och säkert får sitta lika många år till ...
 

Innan jag lämnar stället måste jag ändå testa om den gamla porten låter som den alltid gjort ...
och får då se en av alla min morfars "anteckningar" som han alltid gjorde på väggar både utomhus och inne i snickeriverkstaden , det gör enormt ont men samtidigt blir jag ändå så varm då jag ser hans välkända handstil ... låter saknaden överskölja mig innan jag
stänger till dörren för alltid , innan jag går vidare ...

tisdag 24 juni 2014

Den stora skalbaggen Dykaren .

Hittade denna på min tomt för ett tag sedan och då jag kollade upp den så såg jag att den tillhörde släktet Dykare och är så sällsynt att den har blivit fridlyst i Sverige . Detta är en hona och hör till vattenlevande baggar men den kan ibland missta sig på en oljefläck eller bilens glasruta istället för en lugn vattenyta att landa på , som den troligen gjorde nu . Info har jag hämtat på Naturhistoriska riksmuseet sida .
http://www.nrm.se/faktaomnaturenochrymden/djur/insekterochspindeldjur/skalbaggar/dykare.328.html

måndag 23 juni 2014

söndag 22 juni 2014

Sindra , Harmånger . Inlägg 2.

Kraftstationen vid Sindra .

 Tillbaka upp till kanalen ...
 Som nu blivit lite mörkare .
Men vackra lupiner fick mig ner på knä för en närmare "konfrontation" ...
Men ibland kan det gamla och sneda vara det allra vackraste ...
 Dammluckorna i kvällsljus och jag har försökt se vad som flyger i luften uppe till höger , kanske en fiskmås kanske en svan eller så är det nå annat ...
Och ni som känner mig vet ju vilka relation jag har till dessa , så det blev INTE bättre skärpa och det blev inte någon bättre närbild än så här SORRY men jag nästan ramlade i dammen då jag såg vad som höll mig sällskap bredvid mig då jag satt på betongfundamentet , men äsch det är ju bara en liten spindel som faktiskt är jättevacker och den är ett nyttodjur i vår flora som verkligen bara gör sitt jobb och .... Gick ni på det ? Ja jag menar tror ni jag menade den sista meningen jag skrev nyss ... Ja ni får tolka mina rader som ni vill men någon mer spindel bild kommer nog inte på den här bloggen , är så många andra som kan och vågar ta närmare bilder på dessa "djur" . Men är liiite imponerad av mig själv att jag vågade kolla in tråden så jag fick den vackert på bild då min "kamera skakade oförklarligt", så titta noga och länge , för den här bilden var inte helt lätt att ta för mig ;)
Trevligare då att ta på utsikten ... Ha det så bra alla därute . Mitt sista inlägg om Sindra kommer i nästa inlägg .

lördag 21 juni 2014

Sindra , Harmånger . Inlägg 1

Sindra Harmånger ett populärt utflyksmål genom tiderna och då man ser sig omkring förstår man varför . Är verkligen naturskönt och ett lugn som infinner sig på denna plats  , är svårt att förklara .
Jag skulle bara hit och ta några "snabba" foton men då jag tittade på klockan så hade jag varit här över två o en halv timme och det enda som gjorde att jag gav upp var nog den sena timmen som sakta sänkte sig över bygden  .
Så vackert att bara sitta och hämta andan från vardagens alla måsten om så bara för en kort sekund . 
Sindra är en gammal kraftstation med flera dammluckor  .
Kanalens djup ligger på 4-5 meter  och har man tur kan man bla både få se Bäver och Mink just här.
Så vackert att vandra stigen bredvid kanalen .
Hundkex och Lupiner i massor efter stigen .  

Flottningen med timmer från Hasselaskogarna började i ordnade former redan på 1800 talet , timret fälldes och kördes ner vintertid och flottades sommartid i dom större o mindre vattendragen innan dom nådde utloppet i Sindra . Flottningen upphörde år 1967 och idag så finns bara flottrännan och två flottarkojor kvar som vittnar om den viktiga drygt hundraåriga epoken som ägt rum här . Det här står bla att läsa på en stor anslagstavla nere vid kraftstation .
Flottrännan står som ett minnesmonument i den igenslyade skogen
En snart igenvuxen bänk . Som säkert många svärmande par suttit på , då Sindra är nämnd som en plats just för detta ändåmål genom tiderna står det också att läsa på anslagstavlan .

Blev många bilder härifrån så jag väljer att dela upp dem .


söndag 8 juni 2014

Svalen , Hånick / Harmånger . Inlägg 2

Lägger ut mina sista bilder jag tog från Svalen .
Om ni klickar på bilderna så visas dom i större format , provade att ändra om min blogg men kom på att det här utseendet passade mig bäst som jag har på den nu , men ni får gärna berätta om den är svårare/segare att ladda ner nu då jag sparar mina bilder i lite större format .
Måsen "skiftade färg" i solnedgången , bilden blev lite oskarp men lägger ut den ändå ...

Badstället