fredag 4 november 2011

Älgered, inlägg 4.

 Smedjan i Älgered är helt intakt .


 Älgereds elljusspår .

 Älgereds gamla landsväg med ...
En gammal "pittoresk" skylt som fortfarande stått pall både för det ena och det andra :)

 Detta fotot är taget 30 oktober 2011 och det är fulla diket med blommande lupiner .
 Här i det vita huset bodde en gång en man som hette Kalle Johansson , Kalle hade taxi och bussrörelse . En kall vinterdag på väg till Strömbacka hade han fått punktering och kröp under bilen för att med domkraft hissa upp den . något hände , han fastnade med fingret . Kylan var stark och han kunde inte vänta sig att någon skulle komma förbi . För att komma loss slog han av fingret med spaken till domkraften . Han måsta äga en enorm handlingskraft .

 Här i det röda huset till höger bodde Lill-bagarn, nästan ingen minns honom som Erik Eriksson men däremot om man säger Lill-bagarn då vet dom flesta . Han var lite till växten därav namnet och han drev bageri i ena änden på huset och i den andra var deras bostad . Lill-bagarn sålde sitt bröd själv i byarna , speciellt hans kubb och pepparkakor var särskilt omtyckt . Jag har glädjen att få dela hans kubbrecept då min mor fick det vid nått tillfälle .


Lill-bagarns kubb .

·         2 hg margarin
·         4 ½ dl strösocker
·         4 ½ dl mjölk
·         6 tsk hjorthornssalt
·         6 tsk vaniljsocker
Mjöl efter behov tills du kan hantera degen kladdfri .

Smält margarinet och rör sedan i sockret . Tillsätt mjölken samt vetemjölet så att det blir en deg som går att rulla till längder utan att den kladdar .

Skär sedan längderna i bitar och rulla till en boll och platta till dem lite
Pensla därefter med vatten och vänd i pärlsocker .
Gräddas gyllengula ca 9 min i 225° .

 Fick reda på av en kvinna att detta varit en smedja en gång i tiden , tänk denna har jag passerat otaliga gånger men aldrig vetat att den varit just det , jag trodde som barn att den bara var en gammal vanlig lada ända tills jag såg skorstensmuren vid fönstret .

Norlings som det ser ut idag .
 Här bodde en period Börje Äng , ja ni som minns kanske vet att det var han som fick min far att ställa upp i tv den där kvällen på 70 talet och måla en tavla i direktsändning med Per Grewe i Kvällsöppet , sedan så formligen storma det till kring min far och hans målningar ,kom brev både från när och fjärran med endast adress "konstnären från  Kvällsöppet" som ville beställa tavlor , allra helst den han målat i tv , men den skänkte han till tv huset , tänk om man kunde få igen den tavlan idag , men det är nog bara en önskedröm . Han ställde sedermera upp för skolan ideellt bla då det skulle vara priser bla till pimpeltävlingar och målade diplom mm. Han satte Älgered på kartan den tidsperioden , kom enormt med veckotidningar som gjorde hemma reportage om hötorgsmålaren i Hälsingeskogarna .

I en av dessa gårdar bodde en äldre kvinna som jag personligen älskade , jag var där enormt mycke som barn, minns en rolig episod då hon berätta om en gubbe som brukade komma på besök , en gång hade hon ställt fram rårörd svartvinbärs saft till fika  , han fyllde upp hela glaset med saft , kvinnan utbrast men du måste ta vatten också . -näääe ,svarade mannen de är bra ändå de här .
 Var nog rejält starkt att dricka outspädd svartvinbärssaft men han ville inte "åblika" sitt misstag :)

Han åttog sig även att laga hennes väckarur en gång , han hade klockan länge men sent omsider kom han tillbaka med den "lagade" klockan + en påse som han sa -jaaae det här vart "ööver" de .
 Det var halva klock innanmätet i påsen så någon större urmakare var han nog inte och väckningen den fick hon ta på nått annat sätt :)

Denna gubbe brukade åka moped ända från Hassela skogarna en gång hade han tappat sin portfölj , iallafall så visades det sig att gubben hade en yxa förvarat i den , var lite otäckt tycke man på byn men det var nog av säkerhetsskäl ja som trygghet för sig själv då han åkte ensam åkte långt genom skogarna . Gubben var enormt snäll , jag minns speciellt hans runda små glasögon och vänliga leende .

En annan händelse som det nästan myntades ett ordspråk om, det var när en full lastad timmerbil välte in på tomten till det röda huset till vänster på bild . Mannen som bodde i huset hette Pelle och en annan kvicktänkt gubbe stannade då det nyss när det hade hänt och utbrast .
- Jaha ja ser att du har fått hem "årsven" Pelle !

 Det är sådana här speciella människor som ger bygden minnen för livet . Man minns dem med glädje och värme .
 Barrtjärn .


6 kommentarer:

 1. Tack för underbara Älgeredsbilder! /Ingrid

  SvaraRadera
 2. Instämmer med föregående/Margareta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack även till dig Margareta :) Så roligt att ni gillade dem :)

   Radera
 3. ulla abramsson29 juli 2014 23:20

  tack för fina bilder från älgered. många minnen från min barndom när min mormor och morfar bodde där.Tror till och med att jag såg en skymt av faster klaras hus, Theas hus och Aina och John Bohlins....Kan det stämma tro.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusen tack Ulla och jo nog stämmer det , du har helt rätt , själv är jag också född i Älgered och ska nog göra nått mer inlägg framöver från denna by :)

   Radera