söndag 29 september 2013

Hassela hembygdsgård . Inlägg 1

Hassela hembygdsgård byggdes i slutet på 1700-talet men den flyttades omkring 1950 talet till sin nuvarande plats genom att den rullades på stockar nedför sluttningen ca 300 meter . Vilken syn det måste ha varit och vilket arbete framför allt .
Hembygsgården kallas även "Ugns"
Vackra detaljer på gården .
Med den vackra "Bäckarängsportalen" 
Hembygdsgården invigdes söndagen den 24 Juli 1955 med bla högmässa i Hassela kyrka . Hassela kyrkokör sjöng bl.a Hälsingesången och flera medverkande vid invigningen var Dellen- och Bergsjöbygdens spelmanslag , Bollnäs folkdanslag och Bergsjös barndanslag sedan berättades det även Janne Wängman-historier av hovfotografen Lars Bergström från Härnösand  . Så det var en invigning som inte gick av för hackor eller hur man nu säger 
Den ensamma spelemannen som sitter på sin post i ur och skur bredvid den röda vackra hembygdsgården .


Den vackra fd Prästgården som är från 1764 . Hembygdsförening övertog gårdarna omkring 1950 talet .

Bredvid fd prästgården finns också Landbonns även den byggd i mitten av 1700-talet . Landbonn skötte jordbruket åt prästen så detta var hans boning .

Härbret som lgger snett bakom Lannbonns .
Lägger ut flera bilder från Hembygsgården i nästa inlägg . Ni får gärna rätta mig om jag skrivit nå fel i faktan om gårdarna 

5 kommentarer:

 1. Tjusigt! Tänk vilken dörr, den var "outstanding".
  Ha en fin vecka!

  SvaraRadera
 2. Tänk ändå, man får nästan säga att det var bättre förr....i alla fall så kunde den bygga och snickra med den äran.

  SvaraRadera
 3. Innehållsrikt och fint reportage du gjort i både text och bild. Fantastiskt Vackra byggnader i vacker miljö. Vilka imponerande kunskaper du besitter, trevligt att ta del av. Bra att de tas om hand av varsamma händer.
  Tack för din fina kommentar den värmer gott.
  Kram
  M

  SvaraRadera
 4. Härligt att läsa om :) och så underbar staty, spelemannen :) och såklart stubbkonsten som jag gillar :)

  SvaraRadera
 5. Jättefina bilder. Min farmors far var kyrkoherde Wallner i början på förra seklet, jag är mycket intresserad av bilder på prästgården. Har du fler?
  Jag skulle bli väldigt glad om du har möjlighet att kontakta mig på gasthlm@gmail.com angående bilder. Tack på på förhand :-)

  SvaraRadera