tisdag 1 oktober 2013

Hassela hembygdsgård . Inlägg 2

 J.
Yst i Myra stugan från Nyboan och som tillhörde gården Ystastjärna men som flyttades hit till hembygdsgården . Visst är det vackra namn .Jag har fått berättats för mig att detta är en sk Drängsten . Bonden tog sina "bonnämnen" hit till stenen så fick dom visa för husbonn om dom var nått att ha . Dom skulle lyfta denna och bevisa sin styrka . Finns även en till sådan här drängsten i Fiskvik , Bergsjö .


Älvåsen vackra karakteriska profil som väcker mångas beundran . Från havet ser den ut som en getabock därför kallas berget "Hälsingebocken" av sjömän . Är ca 4 mil fågelvägen till havet .


4 kommentarer:

 1. Så underbart att läsa om, får en lektion i historia här :)

  SvaraRadera
 2. Vilket härligt inlägg med fina bilder och intressant text! Kul med besök på sådana platser och gamla byggnader gör sig så fint när hösten börjar göra sig gällande.
  Ha det fortsatt gott! /SA

  SvaraRadera
 3. Jättefina bilder och intressant läsning.
  Inte visst jag att du var jägare ....nä det är väl inte så kul. Men markägare pressar ju jägaren att skjuta en hel del. Jag kan tycka att det spårar ur då vi nu ska få skjuta ko med 2 kalvar direkt om man vill. Känns inte jaktetiskt alls längre....så mycket älg har vi inte här nere

  SvaraRadera
 4. Återigen ett mycket imponerande och innehållsrikt inlägg. Jag njuter av dina historielektioner med fina bilder till. Väntar med spänning på fortsättningen.
  Kram
  M

  SvaraRadera