tisdag 1 oktober 2013

Hassela hembygdsgård . Inlägg 2

 Jag fortsätter min vandring neråt på Hassela hembygdsgård och njuter av utsikten över Älvåsen .
Yst i Myra stugan från Nyboan och som tillhörde gården Ystastjärna men som flyttades hit till hembygdsgården . Visst är det vackra namn .
Kan inte låta bli att skriva en strof ur en av Harriet Frändens underbara böcker om att det ibland kunde fäbovallslivet vara bekymmersamt för en ung och ovan bojänta .
Den 30/6 1929
Då sitter jag och väntar på Åkerlunds korna.
Klockan är över 7 å dom har inte kommit än .
Dom andra kom när klockan var 5 . Hur i all världen ska ja bära mej åt om dom inte kommer hem . Lär mig det !

Man kan riktigt känna den unga fäbodpigans förtvivlan då hon skriver dessa rader .
Kanske satt hon just vid detta fönster och oroligt spanande efter korna . Dom vita ramarna ni ser är ostkar . Dom la ostmassa i dessa formar så att dom skulle få sin modell .
 Bredvid står det en till Fäbod stuga .
 Med mossa som dekoration .
Men utsikten den kan man inte undgå vart man än befinner sig på Hembygdsgården

Här ute i sjön fick fiskarna som lystrade till namnen "Trömpes-Göbben" , "Stöcken-Hans" och "Tupp-Erske" en ovanlig fångst 1887 . Dom skulle bege sig hemåt då fisket inte var så givande då upptäckte fiskarna en gammal kista på sjöbotten nära stranden till Lillvall . Det var den gamla kyrkkistan som blev stulen 1849 och som blev sjösänkt men nu kommit på grunt vatten och nu blev funnen 39 år senare . att den skulle befinna sig där hade man länge misstänkt då man funnit ekan som tjuvarna färdats i sönderslagen intill stranden på sjöns sydöstra sida med ett spett uppkastat bredvid som tillhörde kyrkan . Kistan var dock så när tom förutom några kopparslantar på botten av den . Säkerligen hade tjuvarna sedan de länsat kyrkokistan på sitt innehåll , fortsatt med detta över Älvåsen till Bjuråker och kanske ändå till Delsbo . Traditionen vet nämligen att berätta att de haft sin hemvist i dessa socknar , den ena känd under namnet "Gulick" och den andra "Skamp-Secke" .
Berättelsen hämtad ur Hassela bladet , Kyrka och Bygd 1949-1955
Jag har fått berättats för mig att detta är en sk Drängsten . Bonden tog sina "bonnämnen" hit till stenen så fick dom visa för husbonn om dom var nått att ha . Dom skulle lyfta denna och bevisa sin styrka . Finns även en till sådan här drängsten i Fiskvik , Bergsjö .
 Tänka återge några rader om Medeltida Hälsingarna . I ett dokument från 1200 talet visar att kungen , Jarlen , Ärkebiskop och Riksmarsk ständigt måsta skriva brev till Hälsingarna och be dem fullgöra sina skatt-och tionde plikter . Det är dock inte helt lätt för den tidiga stadsmakten att ta kontroll över Hälsingland . Hälsingarna förefaller en lång tid att ha ignorerat alla tillsägelser . Landskapet är en bricka i spelet mellan olika maktintressenter , tex i striden mellan Birger Jarls söner och kungakronan . 1313 utfärdas en stadga för hela Uppsala stift att den som inte betalat tionde före midfastosöndagen skall avstängas från nattvarden och i händelse av dödsfall nekas en prästerlig begravning . Uppenbarligen har makten fortfarande problem med att få in den tionde av hälsingarna .Man lägger stor energi på att försöka driva in olika skatter .År 1317 slås konungens uppbördsman ihjäl av hälsingarna när han reste runt och krävde in skatten . Hälsingarna tog tillbaka allt han dittills drivit in .
Har hämtat detta från denna sida http://xlm.se/files/1/85/94/116/136/halsinglands%20medeltid.pdf


Älvåsen vackra karakteriska profil som väcker mångas beundran . Från havet ser den ut som en getabock därför kallas berget "Hälsingebocken" av sjömän . Är ca 4 mil fågelvägen till havet .


Fler inlägg om Hassela hembygsgård och den medeltida kyrkoruin kommer i nästa inlägg . 
4 kommentarer:

 1. Så underbart att läsa om, får en lektion i historia här :)

  SvaraRadera
 2. Vilket härligt inlägg med fina bilder och intressant text! Kul med besök på sådana platser och gamla byggnader gör sig så fint när hösten börjar göra sig gällande.
  Ha det fortsatt gott! /SA

  SvaraRadera
 3. Jättefina bilder och intressant läsning.
  Inte visst jag att du var jägare ....nä det är väl inte så kul. Men markägare pressar ju jägaren att skjuta en hel del. Jag kan tycka att det spårar ur då vi nu ska få skjuta ko med 2 kalvar direkt om man vill. Känns inte jaktetiskt alls längre....så mycket älg har vi inte här nere

  SvaraRadera
 4. Återigen ett mycket imponerande och innehållsrikt inlägg. Jag njuter av dina historielektioner med fina bilder till. Väntar med spänning på fortsättningen.
  Kram
  M

  SvaraRadera