torsdag 24 oktober 2013

Ersk-Mats vattenverk med kvarn .


 Man skymtar Älvåsarna i horisonten .
 Nu får ni gärna rätta mig om jag har fel , men det jag har förstått så är denna "lada" en Skogsfinsk kataktärsbyggnad som är nålstockstimmrad dvs Svedjefinnarna timmrade så här för omkring 400 år sedan . Istället för våra knuttimmrade byggnader så valde dom att fylla ut tomrummet mellan två stockar med en stock "nålstock"som hålls på plats då den är spetsad i var ände och inpassad i timmervallen .Nu hade jag lite problem med fel ljus på bilden men jag lägger ut den ändå .


Vattenverket drivs med ett stort vattenhjul .

8 kommentarer:

 1. Häftigt sätt att timra på :) Man är aldrig för gammal för att lära sig....men min största favorit i det här inlägget är allt gärdesgården...det är verkligen något som jag skulle vilja ha, men det passar väl inte här nere hos mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo men visst skulle väl en sådan fastbandshage passa in på din vackra tomt Carina , det tycker då jag iallafall :)

   Radera
 2. Fina bilder från riktigt sköna miljöer som du visar i det här inlägget. Byggnaderna är intressanta och inbjudande till fotografering.
  Samtidigt vittnar dina bilder om, att hösten har kommit långt. Nu är det bara att vänta och se, hur den efterföljande vintern blir.
  Ha en fin helg! /SA

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack S-A jo man ser att hösten har verkligen kommit långt på en månad och snart har vi snön här // Ha en fin helg du med :)

   Radera
 3. Du bjuder på så många härligt roliga inlägg så jag är smått sugen att turista i dina hemtrakter! Ha en fin helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :) Jo Hälsingland är vackert men det är dina hemtrakter också har jag sett genom dina vackra bilder // Ha det så bra du med i helgen :)

   Radera
 4. Fullt med intressant historia och finfina bilder. Så vackra byggnaderna är och kvarnen intresserar mig mycket. Från vilket flöde kommer vattnet till kvarnrännan. Vattenbilderna är jättefina, inte behöver du någon kurs men är du i mina trakter så hör gärna av dig.
  Hälsningar
  M

  SvaraRadera
 5. Häftigt att se insidan av kvarnen, verkligen snillrik byggnadskonst.

  SvaraRadera