lördag 25 maj 2013

Holm i Strömsbruk , en mytomspunnen plats i Hälsingland .


Mytomspunna Sörholm .
Holm är belägen ett stycke norr om Strömsbruk , på en holme mellan Harsjöbäcken och Harmångersån.
  Naturskyddsföreningen tilldelade Holm och Fornminnesföreningen sitt miljöpris 2005 .

 Finns flera husgrunder på Sörholm , här syns fornlämningen från Huvudbyggnaden . Holm är ingen vanlig bebyggelselämning . Lämningarna är stora och pompösa . Holmgården fanns på 1600- talet , beboddes av mäktiga personer och övergavs vid 1600 talets slut , då familjen ruinerades av en ockrare som sedmera även rev byggnadera och och tog till vara och forslade bort timret förmodligen för eget bruk omkring 1700 talet .
Finns anslag uppsatta vid lämningarna så man kan läsa om dom olika byggnaderna och dess funktion och även endel namn på människor som verkat och bott här .


Även barn trivs i denna miljö , den påminner om en sagomiljö . kunde inte låta bli att fotografera detta konstverk , den hörde liksom hemma här där den stod så fint på ett av borden då vi kom :)


Sägnen om den mörkögda skönheten Anna , dotter till en häradsdomare och hennes tragiska kärlek förknippas just till Sörholm , hon ska ha drunknat i sjön och det är flera som sett henne även än i dag kan hon visa sig om man nu har "turen " med sig eller hur man nu skall säga om detta :)

Lämnar Sörholm och dess innevånare för denna gång . 
7 kommentarer:

 1. Jättefina bilder från en vacker plats. SNyggt jobbat

  SvaraRadera
 2. Åh vilken härlig tur även jag fick i den vackra bygden, kände verkligen både historiens vingslag och luften i naturen med träd och vattendrag. Så fint. Tack för promenaden och ha en skön helg.
  Kram

  SvaraRadera
 3. Spännande och trevligt inlägg, Fastna för historien om Anna. Har hört en liknande historia om en Anna från trakterna mellan Mullsjö och Tidaholm. Lite kusligt. Hur som var det många härliga och vackra bilder från en fin promenad. Tack för att du delade detta fina med oss andra.

  SvaraRadera
 4. Jättefina foton! Man riktigt känner våren i dina foton.
  Kram Annemo

  SvaraRadera
 5. Jättefina bilder!! Vilket vackert o spännande ställe att besöka. Lite kusligt med flickan i sjön dock...

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 6. Fint inlägg med en riktigt spännande historia och fina bilder från ett vackert landskap.
  Återkommer gärna
  Hälsn
  Monica

  SvaraRadera
 7. Väldigt vackert i Holm, hoppas att röjningen har fått bort ngr mygg. Tor

  SvaraRadera