onsdag 29 maj 2013

Norrholm I Strömsbruk


 Norrholm sedd från Sörholm .
 Stigen dit går bla genom en tallmo
 Finns en bänk efter vägen där man kan vila medans man njuter av utsikten över Sörholm och Harmångersån.
"Bäverkonst" ser man lite överallt  
Här trodde jag min tur till Norrholm tog slut men efter lite letande så hittade jag en stig som gick direkt från landsvägen som ledde ner till Norrholm 
 Sägnen om gården som sjönk hör till Norrholm . Också den sägnen finns i några olika versioner ,men trots detta så berättats det alltid att gården sjunker och att den hårdhjärtade husbonden under sin flykt från katastrofen får med sig sin silverskatt och gräver ner den utan att någonsin återfinna den. Den skall vara nergrävd på den höga kullen vid Norrholm .
 Husgrund på Norrholm kallas även Konugahuset , det är en enorm husgrund med stor källare  . Det skriftliga källorna berättar att ett fiskehus , en fiskeanordning hade anlagts av Gustav Vasa i Harmångersåns Ström . Det fanns tidigt intresse för ån från kronans sida . Huset kallas Konunshuset i ett brev från 1637 .Det är troligt att kapten Johan Liffländer Strijk bodde här eftersom han enligt brevet hade rätten till allt laxfiske i ån . Dock vet dom inte när detta hus övergavs , det kan ha varit 1600- talets mitt .         ( Denna information har jag skrivit från ett anslag som sitter på Sörholm ).
 "Trollet" i husgrunden .
Harmångersån med Sörholm till vänster i bild . 
Vackra promenadstråk , fast lite svårare teräng att ta sig fram i på Norr än Sörholm

Bävern har "avverkat" enormt här .

Vacker grillplats på Norrholm också . Kanske man rent av sitter på den där silverskatten om man slår sig ner här i slutet på den höga kullen ;)
Njuter av utsikten och lugnet innan jag ...

Kliver över ännu ett Bäver fällt träd och lämnar Norrholm bakom mig och njuter av vårens sista Tussilago , trodde dom blommat ut för länge sedan , men en fann jag iallafall .

Länkarna/ artiklar  som jag bla hämtat info ifrån lägger jag ut här , sedan har jag även tagit info på alla skyltar som sitter uppe på Sörholm .
6 kommentarer:

 1. Tack för ännu en härlig vårpromenad. Du visar så vackert och berättar så storyn och promenaden blir ju inte precis tråkiga och långrandiga utan levande och intressanta. Kul det där med skatten....det kanske är den som finns vid regnbågens slut?

  SvaraRadera
 2. Vackra foton som vanligt och jätteintressant att läsa. Tänk att det finns silverskatter lite var stans....
  Ha fin fortsättning på försommaren!

  SvaraRadera
 3. Flotte bilder.
  De sier så masse.
  Tenk om de kunne tala.
  Kram fra meg til deg.

  SvaraRadera
 4. Vad fin serie natur.
  Hoppas du kan fånga en bäver på bild med, det verkar ju finnas gott om dem där.

  SvaraRadera
 5. Hejsan! Har tittat på dina underbara bilder och skulle vilja komma i kontakt med dig.
  Med vänliga hälsningar
  Karl-Erik Mattsson Tel; 070-692 64 29

  SvaraRadera
 6. skriver min c-uppsats i arkeologi om Holm.
  Tor Henriksson Hudiksvall

  SvaraRadera